Gondolatok étel-élelmiszer-egészség témában/1

Vannak, de nagyon kevesen, akik előtt már ismert, amiről szó lesz. Magam egy éve (hála a Mr.Jakab-VNTV által megszólaltatott Mester Károly úr döbbenetes és durván szakmai beszámolóinak) még a fruktózt és a pálmazsírt(olajat) hajkurásztam minden – megvásárolni kívánt – ételféleségben, és ha megtaláltam az összetevők közt valamelyiket, egy szájelhúzós fintor kíséretében már tettem is vissza a polcra.

 Amúgy, nem fogod elhinni: ez a 2 anyag ill. valamelyike szinte az összes, boltban kapható, feldolgozott élelmiszerben benne van. Adódik a kérdés: miért/mitől rosszak ezek? Nos, ezt pl. Mester Úr kimerítően elmondja sok-sok műsorban, utána lehet nézni. Ok, de akkor mindjárt itt a következő kérdés: ha rossz, miért van engedve? Ugyanazért, amiért pl. az aszpartam is. Tippelj nyugodtan.

Az a legrosszabb, hogy 1 éve még nem gondoltam, hogy ez a dolog csak a jéghegy csúcsa.

Jó, akkor most kezdem. Tavaly nyár környékén megfogalmaztam egy előző írásban, hogy biztos vagyok abban: a fizikai test nem tökéletes, a női, az egész biztosan nem. A mai tudásom és tapasztalásaim birtokában el kell mondjam, tévedtem. Nagyon örülök, hogy így van, a testünk tényleg tökéletes, és csodálatos, rendkívüli finomsággal hangolt, bődületesen bonyolult biokémiai rendszer.

Csak nem ismerjük. A működését.

És pont emiatt, olyasmikkel etetjük és itatjuk, amikkel nem kéne. Nagyon nem. Mert nem kaja, a test számára.

Én durván 30 éve küszködök az emésztésemmel – mármint, hogy helyre tudjam állítani, de ez az idő onnantól számolódik, amióta tapasztalható jelei vannak. Valójában sokkal régebben kezdődött. Na, de hogy a pánikrohamokat is a kaja okozná? Ahh, azt már nem.

Pedig de.

Kísérletező alkat vagyok, és miután az egészségügy nem tudott ezzel (sem) mit kezdeni, a 30 év alatt fellelt összes módszert kipróbáltam, mindent, amiről természet-szakértők ill. én feltételeztem, hogy segíthet, és mindezzel együtt összességében egyre kevésbé éreztem jól magam. Persze, mindehhez még hozzájött az ún. lelki tényező R.Dahlke nevével fémjelezve, mely szerint minden testi betegség lelki eredetű, és az alapja pedig, hogy nem szereted és fogadod el magad olyannak, amilyen vagy. Stb.

Nem gondolom, hogy ez totál hamis lenne, de mára ezt szétszedtem darabokra, meg azokat is kisebb darabokra, és így tovább… és nem találtam erre igazából bizonyítékot.

Van viszont valami egészen más: valami, ami hajmeresztőbb mindennél: egyszer csak kiderült, hogy van nekünk »mikrobiom«-unk, valami, amiről a tudomány mostanában kezdett el tudomást venni, és hirtelenjében 1500-zal kezdték el kutatni. Miért? Gondolom, némi köze lehet ahhoz a tényhez, hogy a testünkben élő baktériumok, vírusok, gombák, férgek, kukacok stb. összesen jóval többen vannak, mint ahány sejtünk van.

 „Az egyik legnagyobb egészséggel kapcsolatos félreértésünk az, hogy nincs tudomásunk arról, kik is vagyunk. A valódi te – vagy a teljes te – tulajdonképpen az, amit gondolsz magadról, plusz a mikrobák sokasága. Gyakorlatilag minden sejt 90%-a, melyből összeállsz, nem emberi. Hogy még egy lépéssel továbbmenjek, génjeid 99%-ban nem emberiek.”

(idézet Steven R.Gundry: A növényparadoxon c.könyvéből)

Hát igen, mára már kutatások bizonyítják, hogy még a személyiségünk is nagyrészt nekik köszönhető. Miiiiii?

Tény, hogy ez engem is sokkolt kissé, de a fentebb emlegetett könyvet elolvasva, meg más szakemberek nyilatkozatait meghallgatva, totál logikus a dolog. 

Folyt. Köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az általam ajánlott út

Adott két irány. Az első egy egyéni úton járók számára lefektetett, a meditációt segítő spirituális keretrendszer, melynek elkészítését fela...