Az elme blokkja

Ugye közhely az, hogy minden az elmében dől el. Ám minden ilyen közhelynek van mélyebb tartalma, csak a megfelelő látószögön. Most egy ilyen látószögre viszlek titeket.

Képzeljetek el egy aszfaltozott járdát és rajzoljunk rá egy 10 méter hosszú, 20 centiméter széles csíkot. Az a feladat, hogy ezen a csíkon sétáljunk végig. Nehéz? Nem.

Na és ha ez a 20 centi széles csík 20 méter magasan van?

Mi a különbség? A különbség az elme. Amire hatással van az, hogy mit tudsz és hiszel a világról. Azért olyan nehéz megtenni azt a 10 métert 20 méter magasan, miközben ugyanez játszi könnyedséggel megy az aszfalton, mert azt tudod a világról, hogy ha leesel, akkor meghalsz. Mivel félsz a haláltól, ez a félelem rejti azt a különbséget, ami a két magasság között van.

Ha a hátad mögött a biztos halál vár rád, akkor megváltozik a fontosság. Ilyen összehasonlításban már egyáltalán nem tűnik hülyeségnek átmenni ezen a 20 méter magas, 10 métert hosszú és 20 centi széles csíkon, mint amikor tét nélkül megy, amin csak veszíthetünk. Fogadjunk, hogy az az első, ami felugrik a gondolatidban, hogy ez a csík az aszfalton van, mert úgy könnyebb megtenni az utat, ha ezt sulykolod magadba. Vagyis képes vagy felülírni a hitedet, ha a segged a tét.

Amúgy az ÉlményPark esetében is ez lesz a helyzet. Persze csak akkor, ha megvárod.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése