Alapítvány és Birodalom

Még annak idején a mélytransz meditációimban előjött párszor az a kérdés, hogy mire leszek képes én, az egy darab ember azzal a nagy hatalommal szemben, amivel egyszer szembe kell néznem. Akkor még nem tudtam azt, hogy a fejlesztéseimet ÉlményPark néven fogom nevezni, csak azt, hogy vannak fejlesztésem, amiket egyszer rendszerbe kell raknom.

Épp most olvasom újra az Alapítvány Trilógiát, nagy élmény, utoljára már nagyon rég olvastam és meglepő, milyen sokra emlékszem belőle. De annál, hogy valamit szó szerint idézek, nincs jobb arra a fenti kérdésre:

"Hát nem látja, ember, hogy a Birodalom semmit sem képes pótolni? A Birodalom mindig is hatalmas méretekben gondolkozott. Bolygókban, csillagrendszerekben, egész szektorokban számolt. Mivel gigászi méretekben gondolkoztak, a generátoraik is gigászi méretűek. Ezzel szemben a mi kis Alapítványunk, ez a magányos kis világ, amelynek jóformán semmi fémkészlete sincsen, rákényszerült a legkíméletlenebb takarékosságra. A mi generátorainknak nem volt szabad nagyobbnak lenniük a hüvelykujjamnál, mivel ennél több fémre nem futotta. A szükség új technikák és új módszerek ösvényeire szorított rá bennünket, olyan ösvényekre, ahová a Birodalom képtelen követni bennünket, mivel már rég oda süllyedt, hogy többé nem képes igazán fontos tudományos fölfedezésekre jutni."

Erre jön még rá az is, amire szintén később jöttem rá. Feltűnt ugyanis a harcok közben, mintha a saját fejlesztéseimmel jöttek volna ki ellenem. A forrását természetesen elpusztítani nem tudták, hisz ha egy magasabb dimenziós lény ezt elküldi a múltba az embereinek, azt nem tudják megsemmisíteni, akinek a találmányát használják és aki ezeket még nem fejlesztette ki.

"Csak kések lesznek, amelyek nem vágnak, tűzhelyek, amelyek nem főznek, és házak, amelyek télen befagynak. Csupa bosszantó apróság, de az emberek zúgolódni fognak miattuk."

Az a bejelentés még két éve, hogy gyorsindítanom kell az ÉlményParkot, mert a problémáimra nem jött sem senki, sem a megoldás annál jóval több információ volt, mint ami elsőre kiolvasható belőle. Ám arra is rá kellett jönnöm, hogy az ellenfeleim nem tudják, hogy amiket használnak, amire átálltak hosszú évekkel, sőt évtizedekkel ezelőtt, az honnan van. Ahogy beindulnak az ÉlményPark jogosultsági rendszerei és lefrissítik a világot, ott állnak majd teljesen lefagyott és nem működő cuccokkal.

Hogy is mondta Hober Mallow a Korell krízis idején? Nem kell tenni semmit. Ez a mostani válság megoldásának titka.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése